Speek Schilderwerken
Voor vragen bel: 038-8509538

Geventileerde neuslatten

Een geventileerde neuslat is een hardhouten brede lat, die op de onderdorpel wordt geplaatst. De lat heeft de vorm van een neus. Dus vandaar de naam neuslat. De neuslat is er in verschillende lengtes

Waarom geventileerde neuslatten?

Wanneer de gevelkozijnen zijn voorzien van traditionele (rechthoekige) glaslatten zullen kitnaden na verloop van tijd verslechteren. Dit kun je zien door openstaande naden, onthechting of afbladderen van verf. Hierdoor kan regenwater tot in de sponning doordringen. Het vocht kan hier niet weg en er zal door ophoping (schimmels) houtrot ontstaan. Dit kan mogelijk al geruime tijd spelen omdat dit zich niet direct aan het oppervlak laat zien.

Door op alle liggende delen geventileerde neuslatten aan te brengen en de glaslatten rondom te schilderen tot 2 mm over het glas (dus ruim over de beglazingskit), kan vocht niet achter de glaslat tot diep in de sponning komen. Deze neuslat wordt op kunststof stelblokjes van 5 mm geplaatst, zodat er voldoende ventilatieruimte onder de lat is en vocht kan verdwijnen. Ook valt de “neus” van de neuslat 5 mm over de onderdorpel heen, dit zorgt voor een goede ventilatie. De neuslat wordt nu ca. 8 mm korter afgezaagd dan de sponningbreedte van het kozijn. Deze ruimte wordt later opgevuld met een elastische beglazingskit om het uitzetten en krimpen op te vangen.

 

neuslatten4